توصیه مهم به کشاورزان / شبانه آبیاری کنید!
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان توصیههای ضروری به کشاورزان برای به حداقل رساندن زیان آنها به دلیل محدودیت آب و برق، گفت: نگران قطعی برق در حوزه کشاورزی هستیم.

صفدر نیازی شهرکی، معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به تاخیر در تخصیص منابع مالی برای اجرای پروژهها و سازههای کشاورزی به دلیل جنگ ۱۲ روزه، گفت: هرچند جنگ تحمیلی ۱۲ روزه خسارت مستقیمی به سازهها و پروژههای کشاورزی وارد نکرد اما تخصیص منابع برای اجرای آن را به تاخیر انداخت.
تاخیر در اجرای پروژههای بهرهوری آب به دلیل جنگ ۱۲ روزه
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه اقدامات معاونت آب و خاک در حوزه توسعه زیرساخت بخش کشاورزی و اجرای یکسری پروژهها در اراضی کشاورزی ازجمله کانال، انتقال آب با لوله، سامانه آبیاری تحت فشار، مرمت کردن قنوات و... بر عهده این معاونت است، گفت: تخصیص منابع مالی به اجرای این پروژهها که در راستای بهرهوری آب است به دلیل جنگ ۱۲ روزه با وقفه مواجه شد.
کشت محصولات کشاورزی مقاوم به گرما در دستور کار قرار بگیرد
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به گرمای بیسابقه هوا در تابستان امسال و قطعیهای برق، گفت: با افزایش دمای هوا، با محدودیت آب نیز مواجه میشویم. در همین راستا به کشاورزان توصیههایی داریم.
نیازی شهرکی افزود: کشت یکسری ارقام گندم و جو مقاوم در برابر گرما که نیاز آبی کمتری نسبت به برخی ارقام دیگر دارند، باید در دستور کار کشاورزان قرار بگیرد.
کشتهای بهاره و پاییزه جایگزین کشت تابستانه شود
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه اقلیم کشور تغییر کرده است، گفت: بهتر است کشاورزان، کشتهای تابستانه را به حداقل برسانند تا آبیاری محصولات کشاورزی در بهار یا پاییز انجام شود زیرا تابستان بسیار گرمی داریم و تبخیر و تعرق گیاهان بسیار بالاست و نیاز آبی آنها بالا میرود. پس توصیه میشود کشتهای تابستانه، تا جایی که اقلیم اجازه میدهد در بهار یا پاییز انجام شود تا محصولات کشاورزی قبل از گرمای تیر و مردادماه که نیاز آبی گیاه بالا میرود، برداشت شده باشد.
نیازی شهرکی با اشاره به اینکه کود دادن پتاس و فسفات، گیاهان را تقویت و مقاوم در حوزه کمآبی میکند، افزود: ما اگر بتوانیم کشتهای متراکم مثل کشت در گلخانهها برویم، میتوانیم محصول بهتری داشته باشیم.
کشت نشائی مصرف آب در بخش کشاورزی را کاهش میدهد
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر ضرورت نشاکاری، گفت: نشاکاری میتواند در گلخانه انجام و بعد نشا داخل مزرعه شود. این کار میتواند برای بسیاری از محصولات اتفاق بیفتد.
نیازی شهرکی در مورد عملیات تصحیح زمینهای کشاورزی نیز گفت: بخشی از آبِ آبیاری در فراز و نشیب و پستی و بلندیهای زمین کشاورزی بهویژه در روش غرقابی جمع میشود. وقتی عملیات تصحیح در زمین کشاورزی صورت میگیرد نیاز آبی محصولات کشاورزی آن زمین بهشدت کم میشود. همچنین، اگر کشاورزی بتوانند در سایهانداز محصولات خود را بکارند تبخیر آب آن بسیار کمتر میشود.
صادرات محصولات آببر به حداقل برسد
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر کنترل علفهای هرز، گفت: انتقال آب با لوله و تبدیل کانالهای خاکی به بتنی ازجمله راهکارهای جلوگیری از اتلاف آب است. اگر ما در دولت یا کشاورزان با کمک دولت، سامانههای نوین آبیاری یا آبیاری زیرسطحی را اجرا کنند راندمان آبیاری افزایش قابل توجهی خواهد یافت.
نیازی شهرکی با بیان اینکه دولت نیز باید صادرات محصولات آببر را کنترل کند و کاهش دهد، گفت: آب مجازی را باید در دولت مدیریت کنیم و حداقل صادرات محصولات آببر را داشته باشیم زیرا با هر محصولی، آبی صادر میشود.
وی خاطرنشان کرد: کشاورزان حتیالمقدور آبیاری شبانه را در دستور کار خود قرار دهند زیرا تبخیر آب در شب صفر میشود.