اخبار خودرو در یک نگاه

آماده حرکت بزرگ مثلث ایران، ترکیه و پاکستان باشید

در راستای تقویت همکاری‌های اقتصادی منطقه‌ای، وزیر امور خارجه پاکستان از تدوین نقشه راه جدید برای از سرگیری قطار کانتینری اکو در کریدور اسلام آباد-تهران-استانبول (ITI) خبر داد. این تصمیم، به عنوان یک گام مثبت در جهت تسهیل تجارت و ارتقای روابط میان سه کشور پاکستان، ایران و ترکیه، مطرح شده‌است.

آماده حرکت بزرگ مثلث ایران، ترکیه و پاکستان باشید

معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه پاکستان محمد اسحاق دار در یک نشست خبری در آنکارا، اعلام کرد که سرگیری احداث خط راه آهن سه‌جانبه میان استانبول، تهران و اسلام‌آباد در دستور کار مقامات پاکستانی قرار دارد.

 وی تاکید کرد که این خط ریلی به عنوان بخشی از پروژه‌های همگرایی منطقه‌ای، نقش مهمی در توسعه حمل و نقل، تسهیل تجارت و تقویت روابط میان این سه کشور ایفا خواهد کرد.وزیر خارجه ترکیه، هاکان فیدان، نیز در این نشست با تاکید بر اهمیت توسعه زیرساخت‌های مشترک، اعلام کرد که ترکیه آماده است تا تجربیات خود در حوزه حمل و نقل ریلی و بومی‌سازی فناوری‌های مرتبط را در اختیار شرکای منطقه‌ای خود قرار دهد. براساس توافقات اولیه، این پروژه بخشی از مجموعه همکاری‌های راهبردی میان دو کشور است که در قالب یک کمیسیون مشترک و ۱۲ کمیته دائمی دنبال خواهد شد.

احیای خط آهن ITI به عنوان یک مسیر کلیدی برای تجارت و حمل و نقل در منطقه، می‌تواند فرصتی بی‌نظیر برای تقویت همکاری‌های اقتصادی و گردشگری میان این کشورها فراهم آورد و همچنین به عنوان یک پل ارتباطی میان آسیا و اروپا عمل کند.مسیر راه‌آهن استانبول-تهران-اسلام‌آباد (ITI) که برای نخستین بار در سال ۲۰۰۹ آغاز شد، اکنون با حمایت مجدد سه کشور در مسیر احیا قرار گرفته است و می‌تواند نقش کلیدی در تحولات اقتصادی منطقه ایفا کند.این خط آهن با طول ۶۵۰۰ کیلومتر، امکان جابه‌جایی کالا را در مدت زمان تنها ۱۱ روز از غرب ترکیه به مرکز پاکستان فراهم می‌آورد. با بازتعریف این مسیر، ایران به عنوان یک مرکز ترانزیتی در منطقه شناخته می‌شود و می‌تواند به تقویت روابط اقتصادی با کشورهای همسایه کمک کند.

نوار شرقی به خصوص جنوب شرق ایران در حال پیمودن گام های توسعه‌ای است. بندر چابهار به عنوان نقطه اتصال مهمی برای کشورهای محصور در خشکی آسیای مرکزی و افغانستان مطرح شده است. این بندر که با همکاری هند در حال توسعه است، فرصت‌هایی جدید برای همکاری‌های منطقه‌ای ایجاد می‌کند. به علاوه، ایجاد ارتباط ریلی میان چابهار و بندر گوادر پاکستان، می‌تواند منافع دو طرف را به شکل مکملی تامین کند.به گفته کریم نائینی، کارشناس حمل‌ونقل و ترانزیت، کریدور ۶۰ میلیارد دلاری چین-پاکستان که با هدف دور زدن تنگه مالاکا (تنگه‌ای در جنوب شرق آسیا که برای تجارت خارجی اهمیت دوچندانی دارد و تحت نظر آمریکا است) و ایجاد امنیت اقتصادی در منطقه غربی چین راه‌اندازی شده، می‌تواند علاوه بر دو شاخه بندر گوادر و کراچی پاکستان، به مرزهای مشترک ایران و سپس غرب آسیا یا ترکیه برسد.

نائینی افزود: احیای کریدور ریلی استانبول-تهران-اسلام‌آباد می‌تواند ارتباط ایران با چین را علاوه بر سه مسیر دیگر (دریایی بندرعباس، اتصال از جاده واخان افغانستان و اتصال ریلی از طریق کشورهای آسیای مرکزی) تقویت می‌کند و علاوه بر آن، مسیری برای انتقال انرژی یا محصولات تجاری ایران به‌ویژه پتروشیمی به چین، باشد.هفته گذشته هفدهمین اجلاس سران کشورهای سازمان‌ همکاری‌ اقتصادی (اکو) در خانکندی جمهوری آذربایجان با حضور رئیس‌جمهور ایران مسعود پزشکیان برگزار شد.

بعد از اجلاس، مسعود پزشکیان در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به حضورش در هفدهمین اجلاس اکو، نوشته بود: «برای ما، اکو نماد جدی دیپلماسی همسایگی و در رأس دیپلماسی اقتصادی چندجانبه است. در کنار هم می‌توانیم چشم‌انداز تجاری، ترانزیتی، دیجیتال، گردشگری و تاب‌آوری را تا ۲۰۳۵ دست‌یافتنی کنیم.»به گفته مهدی باقری، کارشناس ترانزیت، در شرایطی که ۷ عضو اکو فاقد دسترسی مستقیم به دریا هستند، گسترش کریدورهای ترانزیتی و همکاری‌های بندری از اهمیت راهبردی بالایی برخوردار است. ایران با ارائه مسیرهای متنوع زمینی و دریایی، به دروازه‌ای کلیدی برای ادغام اکو در زنجیره تأمین جهانی تبدیل شده است.

منبع: فارس
ارسال نظر