افغانستان رسما یک حرکت بزرگ زد
سخنگوی وزارت فواید عامه امارت اسلامی، پروژه بزرگ خط آهن «افغان ترانس» را در کنار مسیر خواف - هرات، گامی مهم برای اتصال منطقهای و شکوفایی اقتصاد آینده افغانستان عنوان کرد.

محمد اشرف حقشناس، سخنگوی وزارت فواید عامه، پس از امضای تفاهمنامه مطالعات امکانسنجی پروژه بزرگ خط آهن «افغان ترانس» میان وزارت فواید عامه افغانستان، وزارت ترانسپورت ازبکستان و وزارت راهآهن پاکستان در روز پنجشنبه در کابل، اظهار داشت: این پروژه قرار است تحولی بنیادین در بخش ترانزیت، اقتصاد و همکاریهای منطقهای ایجاد کند.
به گفته آقای حقشناس، این خط آهن استراتژیک به طول حدود ۶۸۱ کیلومتر با عبور از خاک افغانستان، کشورهای آسیای میانه را به بازارهای کشورهای جنوب آسیا وصل میسازد و مسیر جدید و کوتاهتری برای تجارت میان شمال و جنوب آسیا فراهم میآورد.
حقشناس افزود: با عملیاتی شدن این پروژه، افغانستان به یک چهارراه حیاتی ترانزیتی در منطقه تبدیل خواهد شد. به گفته وی، این پروژه میتواند سالانه میلیونها دالر درآمد ترانزیتی برای افغانستان به همراه داشته و هزاران فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم در کشور ایجاد کند.
بر بنیاد اظهارات سخنگوی وزارت فواید عامه، کشورهای آسیای میانه به ویژه ازبکستان، از طریق این خط آهن به بنادر جنوب آسیا از جمله بنادر کراچی و گوادر دسترسی پیدا خواهند کرد. این امر موجب کاهش هزینه و زمان انتقال کالاها و همچنین افزایش حجم تجارت منطقهای خواهد شد.
به باور حقشناس، پروژه «افغان ترانس» بخشی از چشمانداز اقتصادی افغانستان و از برنامههای مهم امارت اسلامی برای تبدیل شدن به نقطه وصل تمدنها و مسیری برای همکاریهای اقتصادی پایدار در منطقه است.
وی همچنین تأکید کرد: با تکمیل این پروژه، فصل نوینی از همکاریهای ترانزیتی و اقتصادی میان کشورهای منطقه آغاز خواهد شد؛ فصلی که افغانستان در قلب آن خواهد درخشید.
حقشناس همچنین خاطرنشان کرد که پروژه «افغان ترانس» نه تنها یک مسیر حملونقل، بلکه یک پل اقتصادی استراتژیک میان شمال و جنوب آسیاست. افغانستان با عملیسازی این پروژه میتواند از یک کشور محاط به خشکی به یک شاهراه ترانزیتی تبدیل شود؛ طرحی که هم برای رفاه داخلی افغانستان مفید است و هم جایگاه این کشور را در معادلات اقتصادی منطقه پررنگتر میسازد.
هرچند برخی بر این باورند که فعال شدن خط آهن افغان - ترانس که در طرح اولیه آن، غربیها با هدف کمرنگ ساختن پروژه خواف - هرات نقش داشتهاند، میتواند تجارت افغانستان با ایران را به حداقل برساند؛ اما بسیاری از کارشناسان اقتصادی این دیدگاه را غیرواقعبینانه دانسته و معتقدند که «افغان ترانس» و «خواف - هرات» هرکدام مزایا و جایگاه ویژه خود را در رشد اقتصاد منطقهای دارند.
به گفته این کارشناسان، اگر افغانستان واقعاً به چهارراه منطقهای تبدیل شود، خط آهن خواف - هرات نه تنها کمرنگ نخواهد شد، بلکه پررونقتر از گذشته، در کنار «افغان ترانس» به اتصال منطقهای و شکوفایی اقتصاد افغانستان کمک خواهد کرد.