اخبار خودرو در یک نگاه

ضربه جدید افغانستان به ایران

بحران آب در خراسان، به وضعیت بحرانی رسیده است. سدسازی طالبان بر روی هریرود باعث شدت گرفتن تنش آبی در خراسان شده و تابستان سختی در انتظار مشهدی هاست. راهکار دولت برای عبور از بحران نیز حفر چاه اعلام شده که منجر به فرونشست در این منطقه خواهد شد.

ضربه جدید افغانستان به ایران

محسن موسوی خوانساری، کارشناس آب، درباره رسیدن سد دوستی به بخش مرده گفت: آخرین دریچه‌ای که در سدها وجود دارد، بالای حجم مرده است. حجم مرده زیرآخرین دریچه‌ی آبگیر است. وقتی سد به حجم مرده رسید یعنی آبی قابل بهره‌برداری نیست. حجم مرده قسمتی است که برای رسوب در پنجاه سال آینده پیش‌بینی می‌شود. دیگر دریچه آبگیری در این ناحیه وجود ندارد. این خبر یعنی سد دوستی آب قابل بهره‌برداری ندارد. دریچه سد بالاتر از ارتفاع حجم مرده است. سد کرج و سد لتیان هم حدود یک ماه قبل به حجم مرده نزدیک شدند، اما بارش‌ها باعث شد تراز آب بالا برود. الان سد امیرکبیر کرج و لتیان در حال بهره‌برداری هستند.

وی درباره علت بحران در آب خراسان بیان کرد: در مناطق خشک نمونه‌هایی پیش می‌آید که آب سد به حجم مرده برسد. مشکل این است که اگر رسیدن به حجم مرده در مهر و آبان اتفاق بیوفتد نگران‌کننده نیست، اما الان که اول فصل تابستان است و کلانشهری مثل مشهد در انتظار آب است، می‌توان گفت که وضعیت نگران‌کننده است. آینده تاریکی در انتظار منابع آبی مشهد است.

رودخانه هریرود که از افغانستان وارد ایران می‌شود، سالیان پیش درگیر سد سلمان شد. سال گذشته نیز سد دیگری روی این رودخانه تأسیس کردند. این دو سد نمی‌گذارد آبی وارد ایران شود؛ بنابراین فقدان آب به خاطر سد پاشتان است. همان یک مقدار آبی هم که پارسال وارد ایران می‌شد، دیگر نمی‌آید. به علت ضعف دیپلماسی طالبان توانستند این کار را بکنند. باید از چهل سال قبل با روابط دیپلماتیک می‌فهماندیم که به این آب نیاز داریم.

او افزود: انتقال آب در رودخانه سند باعث جنگ شده است. هندی‌ها بر روی رودخانه سند جلوی دو سد را گرفته و پاکستان وارد جنگ شد. مهم است که بر روی آب ورودی به کشور دقت نظر داشته باشیم. در منطقه هریرود و ارس و هیرمند هیچ کاری نکردیم و مقصر هم وزارت نیرو است.

موسوی خوانساری درباره راهکار مشهد برای عبور از بحران گفت: شهر مشهد بزرگ است و حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب در سال آب نیاز دارد. از این سدها هم آبی برای مشهد در نمی‌آید. مشهد به آب‌های زیرزمینی متصل شده و حفرچاه را مدنظر دارند که آن هم باعث فرونشست می‌شود. به طور کلی شهرسازی در منطقه خشکی مثل مشهد کار درستی نیست. ایجاد کلانشهرها در فلات مرکزی ایران که مشهد هم جز آن است، کار اشتباهی است. کشاورزی در اطراف مشهد هم دچار مشکل است. اینکه می‌گویند آب کشاورزی را کم کنیم مشکل حل می‌شود هم ایده درستی نیست.

 

منبع: انتخاب
ارسال نظر